Wat ‘N Kunst 2017

 

Eerste editie van Wat ‘N Kunst was groot succes

De eerste editie van Wat ‘N Kunst in 2017 was een groot succes. De masterclasses van Matthijs Rölimg. Siegfried Woldhek en Joost Doornik waren volgeboekt. De organisatie moest velen teleurstellen, vol was vol. Daarom komt er in de tweede editie van het festival een vierde masterclass bij. Marike Schepers en haar ensemble verzorgden een te gekke avond in de Winsinghhof en daarom komen ze in de tweede editie van het festival weer terug, dus opnieuw een “feestje”. Onder andere Brassband De Bazuin, Ellen ten Damme en de cabaretiëre Sanneke van der Meulen verzorgde mooie optredens op de overvolle Albertsbaan. Er was een drukbezochte kunstmarkt waar 60 kunstenaars aan mee deden en et Walking Dinner was zo goed als uitverkocht en bijzonder gewaardeerd. Het festival werd in het uitverkochte theater afgesloten door het sublieme ensemble “Fuse”. 

sterclasses vorig jaar

Siegfried Woldhek

Siegfried Woldhek (1951) legt zijn ideeën vast in tekeningen en organisatievormen. Na zijn biologiestudie werkte hij voor Vogelbescherming, eerst als bioloog en later als directeur (1985-1990). Van 1990-1998 was hij directeur van het WWF Nederland en tot 2002 directeur van het Action Network van het internationale WWF. In de periode 2002 – 2011 startte en leidde hij de internet organisatie NABUUR.com. 

Woldhek is bekend van de vele psychologische portretten die hij sinds 1976 tekent voor onder meer Vrij Nederland (literaire portretten) en NRC (politieke prenten, sporters). Zijn werk werd dikwijls geëxposeerd en is in verschillende bundels gepubliceerd (zie bij tab Boeken). Het Metropolitan Museum in New York, het Letterkundig Museum en de Atlas van Stolk hebben portretten van zijn hand opgenomen in de collectie. Hij was de officiële portrettist voor de TED Conferentie in Los Angeles en zijn TED talk over het gezicht van Leonardo is al meer dan 1 miljoen keer bekeken. (Zie http://www.ted.com/index.php/talks/view/id/235). De laatste jaren maakt hij in toenemende mate vrij werk, dat ook op deze site te zien is. 

Voor zijn natuurbeschermingswerk werd hij in april 2002 door ZKH Prins Bernhard benoemd tot officier in de Orde van Gouden Ark. In augustus 2002 werd hem door de Jan Campertstichting de drie jaarlijkse G.H. ’s Gravesande-prijs toegekend voor zijn bijzondere literaire verdiensten. In januari 2012 ontving hij de Inktspotprijs voor de beste politieke prent van 2011. 

Joost Doornik

Joost Doornik is plein air schilder en afgestudeerd aan de ABK Minerva. Hij werkt al vele jaren als kunstschilder in Groningen, is mede oprichter van galerie Doornik & Schelfhout en docent op de Klassieke Academie te Groningen. Zijn specialisme is perspectief tekenen, nat in nat model en landschappen schilderen.

Joost Doornik staat bekend om zijn kleurrijke schilderijen die opvallen door hun eigenheid en knappe verfbehandeling. In café-interieurs wordt het binnenstromende zonlicht gefilterd, waardoor de ruimte gehuld lijkt in een purperen gloed. De aanwezigheid van mensen is altijd voelbaar; niet alleen in de interieurs en stadsgezichten, maar ook in de landschappen. 

Matthijs Röling

Matthijs Röling is een Nederlands kunstschilder. Hij kan worden beschouwd als geestverwant van de 3e generatie van de Groep van de figuratieve abstractie, bij afkorting ‘De Groep’ genaamd. “Eigenlijk heb ik niet zo’n behoefte om een boodschap over te brengen van verontwaardiging of wat dan ook. Zijn liefde voor de kunst kreeg Matthijs Röling (Oost-Capelle, 1943) van jongs af mee, want het ouderlijk huis hing vol met kunstwerken. Al op jonge leeftijd wist hij dat hij schilder wilde worden. Eerst volgde hij lessen aan de Haagse Academie voor Beeldende Kunsten en vervolgens bracht hij een jaar door aan de Rijksacademie te Amsterdam. Daar kreeg hij onder andere les van zijn oom G.V.A. Röling die als hoogleraar aan de instelling verbonden was. Hij was, net als Matthijs later, een docent pur sang die hem veel technische kennis van het schildersvak heeft bijgebracht. Beide opleidingen maakte hij niet af, hij zocht zijn eigen weg.

Geke Hankel
Ze is vele tientallen malen vereeuwigd: in tekeningen, schilderijen en op foto’s, van kunstenaars als Wout Muller, Matthijs Röling en Erwin Olaf. Het geliefde model heeft van het poseren haar beroep gemaakt, wat in haar geval betekent dat ze veel meer wil zijn dan louter een vrouw die zich voor het oog van de kunstenaar uitstrekt om zich bevallig te laten uittekenen. Als model op Minerva in Groningen bemoeit ze zich vergaand met de studenten, wijst hen erop wat ze verkeerd doen – ze kent haar eigen lichaam door en door – en corrigeert ze desnoods. Maar bovenal is ze de muze van een groep schilders (de Groninger realisten rond Diederik Kraaijpoel) die ze bijzonder weet te inspireren. Wout Muller die haar vijftig van de honderd keer afbeeldt, zegt dat hij valt voor haar ‘kolossale achterwerk’. De beeldhouwer Lammert Joustra roemt haar ‘brede heupen in combinatie met een smal bovenlijf en een kledingstuk’ en Annemarie de Groot wordt geïntrigeerd door ‘haar fotogenieke gezicht’.

Your Title Goes Here

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.